Help! Hoe omgaan met een stuwmeer aan verlofuren?

Wat te doen als een werknemer een hele berg overuren en vakantie-uren opgebouwd heeft? Welke verlofuren moet de werknemer eerst opnemen? Kan een gedeelte uitbetaald worden? Vragen waar veel werknemers en werkgevers mee zitten. In dit artikel geven SalarisVanmorgen en Exact antwoord op deze vragen.

Hoe kom je aan een stuwmeer verlofuren?

Een stuwmeer aan verlofuren kan door verschillende omstandigheden ontstaan. Zo zijn er situaties waarin de werknemer niet de ruimte voelt om vakantie op te nemen door een te hoge werkdruk. Het is daarom de verantwoordelijkheid van de werkgever om een overvloed aan verlofuren te signaleren en in te grijpen. Met het huidige personeelstekort is menig werkgever echter al blij dat er medewerkers zijn om het werk te doen. Zo is nu in verschillende branches te zien dat de verlofuren oplopen, zoals in de zorg en horeca waar grote tekorten zijn.

Tellen verlofuren als overuren of meer-uren?

Een stuwmeer aan mogelijke vrije dagen kan bestaan uit verschillende uren: overuren en meer-uren. Meer-uren zijn uren die de werknemer meer heeft gewerkt maar wel ingepland stonden. Deze uren worden uitbetaald tegen het normale tarief. Dat verklaart ook dat dit veelal wordt uitbetaald en niet wordt opgenomen als vrije tijd. Voor overuren is dat anders. Dat zijn uren die de werknemer meer heeft gewerkt boven op een eventueel rooster of contracturen zonder dat deze van tevoren zijn ingepland. Dit betekent dat wanneer de werknemer die laat uitbetalen, deze tegen bijzonder tarief worden belast. De belastingdienst gaat er namelijk van uit dat dit eenmalige beloningen zijn. Het bijzondere belastingtarief is hoger dan het normale belastingtarief. Netto houdt de werknemer dan minder over. Natuurlijk krijgt de werknemer het eventueel teveel betaalde gedeelte loonheffing terug als de aangifte inkomstenbelasting gedaan wordt.

Hoe omgaan met een stuwmeer aan vakantie-uren?

Een stuwmeer aan vakantie-uren ontstaat vaak in, of na, een bijzondere situatie. Dat was bijvoorbeeld te zien in coronatijd. Werknemers konden niet reizen en werkten thuis, dus werd men terughoudend met het opnemen van vakantiedagen. Wat kan de werkgever doen als zijn werknemers nog veel vakantiedagen hebben staan? Hieronder de volgende tips:

1. Wees op tijd!

Geef in de zomer al aan dat vrije tijd belangrijk is. Moedig aan dat werknemers hun rust nemen (en dus vakantie-uren opnemen). Wat NIET te doen: in november pas zeggen dat iedereen zijn vakantie-uren moet opnemen. Dat is te laat en dat is onrealistisch. Signaleer dit op tijd en deel dit met de werknemers. Wellicht helpt het ook om ze eraan te herinneren dat wettelijke vakantie-uren een vervaldatum hebben. Ook voor de werknemer creëert dat urgentie om de uren op te nemen.

2. Vakantie-uren uitbetalen

Je kunt ervoor kiezen om een gedeelte van de bovenwettelijke vakantie-uren uit te (laten) betalen. Houd er wel rekening mee dat dit tegen het bijzonder tarief wordt belast. Tegelijkertijd is het goed om te wijzen op het belang van vakantiedagen. Uiteindelijk wil de werkgever toch het liefste dat werknemers daar gebruik van maken en na een vakantie uitgerust terug aan het werk gaan.

Let op: alleen bovenwettelijke vakantie-uren mogen uitbetaald worden! Immers, het wettelijk minimum aan vakantie-uren is er niet voor niks. Het uitbetalen van deze bovenwettelijke uren is echter wel mogelijk, al is dit wel tegen het bijzonder belastingtarief.

3. Maak het bespreekbaar

Vaak is het moeilijk om dit op algemeen niveau te bespreken. Immers, de reden van een stuwmeer aan verlofuren kan per persoon anders zijn (en de oplossing ook). Het advies is dan ook op dit op teamniveau te bespreken. Het is namelijk ook niet wenselijk dat iedereen van het team tegelijk extra verlof gaat opnemen.

Publicatie van 21 juli 2022 door Exact via SalarisVanmorgen

Meer nieuws

Meer weten?

Bel, mail of chat gerust voor een afspraak.