Overwerken, uren laten uitbetalen of toch opnemen voor vrije tijd?

Je werknemer maakt overuren om in drukke tijden al het werk gedaan te krijgen. Deze overuren dien je uit te betalen, maar hoe zit het nou precies?

Wat zijn overuren?

Overuren zijn uren die je meer werkt dan de uren van een fulltime werkweek binnen de werkgever. Stel binnen de CAO is een fulltime werkweek van toepassing van 38 uur per week. Dan worden alle uren die je meer werkt dan de 38 uur gezien als overuren.

Wat is het verschil tussen meeruren en overuren?

Zolang er onder de fulltime werkweek wordt gewerkt zijn de extra uren die een parttimer maakt meeruren. Stel je werkt standaard 24 uur per week, alles wat je tussen de 24 uur en 38 uur per week werkt wordt gezien als meeruren. Werk je boven de 38 uur dan worden deze uren als overuren gezien. Meeruren worden ook uitbetaald tegen het normale salaris.

Afspraken overwerken

Meestal staan in de CAO wel afspraken met betrekking tot overwerken. Mocht dit niet het geval zijn is het handig om dit in de arbeidsovereenkomst of een personeelshandboek vast te leggen.

Overuren uitbetalen?

Je kunt er voor kiezen om de overuren niet te laten uitbetalen maar de overuren te sparen als tijd voor tijd uren. De werknemer bouwt in dat geval dus meer vakantie op. Maak hierover wel duidelijke afspraken en leg dit ook vast, denk hierbij aan de geldigheidsduur van deze uren. De wettelijke termijn is maximaal 6 maanden na het einde van de opbouwperiode.

Je kunt overuren natuurlijk ook gewoon laten uitbetalen. De extra uren worden uitbetaald als loon, hiervoor gelden wel andere regels met betrekking tot de loonbelastingen. Overwerk wordt namelijk belast tegen het bijzonder tarief. In veel gevallen heeft je werknemer ook recht op een overurentoeslag, leg deze afspraken ook goed vast/

Het is belangrijk dat er duidelijkheid over is, als sprake is van een CAO staan de regels met betrekking tot overwerk hier beschreven, is er geen sprake van een CAO zorg dat dan dit duidelijk en helder is voor je werknemer door het in de arbeidsovereenkomst op te nemen of in een personeelshandboek.

Meer nieuws

Meer weten?

Bel, mail of chat gerust voor een afspraak.