Vakantiewerk in jouw organisatie: voordelen en regels op een rij

Wanneer spreek je van vakantiewerk, hoe zit het met de HR- en salarisadministratie rondom vakantiewerk en op welke regels moet een werkgever letten?

Vakantiemedewerkers kunnen een oplossing zijn voor veel werkgevers in de zomerperiode. Niet alleen om gaten in vakantieroosters te kunnen opvullen, maar ook om extra werk gedaan te krijgen. Zo heeft bijvoorbeeld de horeca het in de zomervakantie vaak een stuk drukker, en dan zijn die extra handjes natuurlijk erg welkom. Maar wanneer spreek je van vakantiewerk, hoe zit het met je HR- en salarisadministratie  rondom vakantiewerk en op welke regels moet een werkgever letten?

Welke rechten heeft een vakantiemedewerker?

Vakantiewerk wordt vaak gedaan door jongeren onder de 18 jaar. Vanaf 13 jaar is het al mogelijk om vakantiewerk te doen. Tot en met 17 jaar hebben jongeren daarbij extra rechten zoals meer rust op de werkvloer. Verder zijn vakantiemedewerkers hetzelfde als gewone medewerkers, en dien je ze ook op dezelfde manier te behandelen. Zo kunnen ze zich ziekmelden en bouwen ze vakantiedagen- en geld op. Het verschil is natuurlijk dat ze maar tijdelijk in dienst zijn.

Voordelen van het inzetten van vakantiekrachten

De introductie van deze tekst zegt het al, vakantiekrachten kunnen een goede aanvulling zijn om de zomerperiode te overbruggen of om juist extra werk gedaan te krijgen. Zo voorkomt een werkgever achterstand gedurende de vakantie(s). Daarnaast:

  • Overbelasting van vaste medewerkers kan voorkomen worden door inzet van vakantiekrachten.
  • Vakantiekrachten zijn vaak flexibel doordat zij vakantie hebben en kunnen dus makkelijk meebewegen in jouw planning.
  • Je geeft jongeren de kans om te ontdekken wat ze leuk vinden én om de handen uit de mouwen te steken en een zakcentje bij te verdienen.
  • Bij een succesvolle samenwerking kan dit uiteindelijk tot opleidingsmogelijkheden en daarna zelfs tot een dienstverband leiden.

Ben je benieuwd naar de regels waar een werkgevers zich aan moet houden en welke rechten vakantiekrachten hebben? Neem dan gerust eens contact met ons op, neem gerust een kijkje op www.fliandersz.nl of mail naar info@fliandersz.nl

Bron: https://www.salarisvanmorgen.nl/2022/07/01/vakantiewerk-in-jouw-organisatie-voordelen-en-regels-op-een-rij/

Meer nieuws

Meer weten?

Bel, mail of chat gerust voor een afspraak.